Klimaatbeheersing

Koelcellen hebben elk hun eigen klimaat dat is benodigd om het product goed op te slaan. Het klimaat wordt bepaald door het type installatie, de verhoudingen tussen verdamper, condensor en compressor, inrichting en eventueel aanvullende apparatuur. Dit kunnen drogers of bevochtigers zijn, maar ook beluchtingssystemen of verwarmingselementen. Wij adviseren u graag over het meest geschikte systeem voor uw product.

Diverse uitvoeringen

Koelcellen zijn er in alle maten, soorten en uitvoeringen. Ze zijn voorzien van beluchtingssystemen om ongewenste stoffen uit de cel te verwijderen of tot de juiste verhouding te verdunnen. Andere cellen zijn juist weer gasdicht, zodat binnen de cel het exact gewenste klimaat behouden blijft (zogenaamde CA- of ULO-cellen). In hoog-ionische cellen kunnen geen bacteriën meer groeien of zich verspreiden, terwijl er in koelcellen met zogenaamde stille verdampers nauwelijks luchtstroom is, zodat extreem gevoelige producten goed bewaard worden.

Bloemenverkoopcellen

Aan een bloemenverkoopcel worden andere eisen gesteld. De conditie van uw bloemen blijft prioriteit nummer één, maar ook uw medewerkers en klanten moeten het verblijf in deze ruimte als comfortabel ervaren; zonder tocht, hinderlijke luchtjes of lawaai, maar wel met de juiste temperatuur en vochtigheid ten aanzien van de bloemen. U kunt uw bloemenverkoopcel aankleden zoals u wilt, met een interieur dat gelijk staat aan een winkel met professionele uitstraling.

Pre-cooling

De ideale temperatuur

Uw product dient na de oogst of voor het transport zo snel mogelijk teruggekoeld te worden naar de ideale bewaarcondities passend bij het specifieke product. Wij hebben veel kennis van en ervaring met de verschillende mogelijkheden van pre-cooling.

Pallet pre-cooling met een tarpsysteem

Dit systeem passen wij veelal toe bij het terugkoelen van een aantal pallets tegelijkertijd met reeds verpakte producten. De pallets worden in twee rijen voor een zuigwand geplaatst en de boven- en voorzijde afgedekt met een speciaal ontworpen tarpgordijn. Achter de zuigwand zit een axiaalventilator die de gekoelde lucht met hoge snelheid door de pallets heenzuigt. Dit zorgt ervoor dat alle pallets gelijkmatig teruggebracht worden naar de optimale bewaartemperatuur.

Dozen of kratten pre-cooling

Een andere manier om verse producten snel en efficiënt terug te koelen, is om deze direct na de oogst reeds verpakt in exportdozen of in kratten gestapeld voor een zuigwandje te plaatsen. De pre-coolers koelen één stapel tegelijkertijd. Deze methode wordt vaak toegepast bij producten als bloemen en verse groenten.

Vacuüm cooling

Het snel inkoelen van verse producten kan in veel gevallen door  gebruik te maken van vacuüm cooling. Het warme product wordt in de vacuümketel gelegd en de lucht in de ruimte weggepompt. Hierdoor verdampt het water en wordt de warmte aan het product onttrokken. Dit zorgt voor een zeer korte inkoeltijd en heeft een langere houdbaarheid van het product tot gevolg. Lees meer over vacuüm cooling

 

Zaaddroging- en opslag

Voor het drogen en opslaan van groente- en bloemenzaden zijn specifieke optimale condities noodzakelijk om de kwaliteit van het product te waarborgen. Celtic Cooling is gespecialiseerd in deze specifieke bewaar- en opslagtechnieken. De luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte worden door onze software op het juiste niveau gebracht. Op de juiste wijze drogen, koelen, bevochtigen, belichten en verwarmen vormt de sleutel tot een succesvolle zaaddroogkamer en -opslagcel. Onze ervaring in deze sector heeft ons diverse projecten in binnen- en buitenland opgeleverd.

Akkerbouw

Bewaarplaats op maat

Voor het telen, bewaren en verwerken van agrarische producten als aardappelen en uien is specifieke kennis vereist. Cruciaal bij het ontwerp van een bewaarplaats is de keuze voor het juiste opslagsysteem. Belangrijke vragen die we u hierbij stellen zijn:

  • Welke producten wilt u bewaren?
  • Wat is de gewenste opslagcapaciteit?
  • Wat is de bewaarperiode van de producten?
  • En de bewaarmethode: losgestort of in kisten?
  • Moeten de producten gekoeld of verwarmd worden?
  • Is er een sorteer- en verpakkingsruimte benodigd?

Al deze vraagstukken zijn van invloed op de lay-out van uw unieke bewaarplaats.

Zuigsystemen voor lattenkisten

Voor het drogen en bewaren van aardappelen en uien in lattenkisten is het zuigsysteem een goede oplossing. Tussen twee enkele of dubbele rijen kisten zuigt dit systeem de lucht door de kisten. Door de kisten aan de bovenkant en de kopse kanten af te sluiten, gebeurt dit zeer gelijkmatig.

Losgestort

'Losgestort' is de oudste manier van bewaren. Vooral bij aardappelen, (plant)uien, sjalotten, rode bieten en granen komt deze manier van opslaan nog regelmatig voor. Beluchting vindt plaats via boven- of ondergrondse beluchtingskanalen. Deze methode vergt een relatief geringe investering.

Vestigingen
Celtic Cooling Branches
Naast het hoofdkantoor in Nieuw-Vennep in Nederland hebben we wereldwijd zes vestigingen in Ghana, Kenia, Ethiopië, Kazachstan, Oezbekistan.
Werken bij Celtic
Op zoek naar een uitdagende baan?

Ben je op zoek naar een gerenommeerde, internationale werkgever? Kom werken bij Celtic Cooling, een leuk en jong bedrijf met veel dynamiek.

Bekijk alle vacatures